Uitzaaiingen bij baarmoedersarcoom 

Baarmoedersarcoom kan uitzaaien. Bij uitzaaiingen zijn kankercellen op andere plekken in het lichaam terechtgekomen. Een ander woord voor uitzaaiing is metastase.

Als baarmoedersarcoom uitzaait, is dat meestal naar de lymfeklieren in de buurt van de baarmoeder of naar de longen. De kans dat baarmoedersarcoom uitzaait, verschilt per soort baarmoedersarcoom.

Lees op deze pagina over:

Wat is een uitzaaiing?

Bij een uitzaaiing zitten er kankercellen van het baarmoedersarcoom op een andere plek in je lichaam. Kankercellen kunnen losraken van de tumor. Ze kunnen dan ergens anders in het lichaam terechtkomen. De kankercellen gaan op de nieuwe plek verder met delen. Zo ontstaat er een nieuwe tumor.

Uitzaaiingen van baarmoedersarcoom in bijvoorbeeld de longen is nog steeds baarmoedersarcoom. Je hebt dan geen longkanker.

Onderzoeken om te kijken of je uitzaaiingen hebt

Om te onderzoeken of baarmoedersarcoom is uitgezaaid, kun je één of meer van deze onderzoeken krijgen:

Uitzaaiingen in de lymfeklieren (regionale uitzaaiingen)

Baarmoedersarcoom kan uitzaaien naar de lymfeklieren in de buurt van de baarmoeder: de lymfeklieren in het bekken en/of de lymfeklieren rond de grote lichaamsslagader (aorta). Artsen noemen dit ook wel regionale uitzaaiingen.

Uitzaaiingen in het bekken en langs de grote lichaamsslagader

Meestal zitten de uitzaaiingen in de lymfeklieren in het kleine bekken en rond de grote lichaamsslagader (aorta).

Uitzaaiingen op andere plekken in het lichaam 

Als baarmoedersarcoom verder uitzaait, is dat vaak naar de buikholte, de longen of de lever.

Behandeling van uitzaaiingen

Als je uitzaaiingen hebt, kun je een behandeling krijgen om de groei van de kanker tijdelijk af te remmen en/of je klachten te verminderen. Lees verder over de behandeling van uitgezaaid baarmoedersarcoom.

Vooruitzichten bij uitgezaaid baarmoedersarcoom

De vooruitzichten bij uitgezaaid baarmoedersarcoom hangen onder andere af van de soort baarmoedersarcoom en de plek van de uitzaaiingen.

Wil je weten waar je aan toe bent? Vraag het aan je arts. Die kan je misschien meer vertellen. Of bekijk de overlevingscijfers voor baarmoedersarcoom.