Baarmoedersarcoom

Een baarmoedersarcoom is een zeldzame vorm van kanker in de baarmoeder. De tumor ontstaat in het spierweefsel of bindweefsel van de baarmoeder. Een ander woord voor baarmoedersarcoom is uterussarcoom.

Een baarmoedersarcoom is een kwaadaardige tumor in de baarmoeder. De tumor ontstaat in het spierweefsel of bindweefsel van de baarmoeder. Dit zijn ‘weke delen’. Baarmoedersarcoom is een type wekedelensarcoom.

Een baarmoedersarcoom is iets anders dan baarmoederkanker. Bij baarmoederkanker (endometriumcarcinoom) ontstaat de kanker in het slijmvlies van de baarmoeder. Ook is de behandeling anders.

Lees op deze pagina over:

Vooruitzichten bij baarmoedersarcoom

Veel mensen gaan op zoek naar wat kanker betekent voor hun vooruitzichten. Is deze kanker goed te behandelen en wat kan ik verwachten? Soms is daar iets over te zeggen, maar soms ook niet. De prognose van baarmoedersarcoom hangt af van verschillende dingen. Bijvoorbeeld van de grootte van de tumor en of er uitzaaiingen zijn.

Wil je weten waar je aan toe bent? Vraag het aan je arts. Die kan misschien meer vertellen.

Bekijk de overlevingscijfers van baarmoedersarcoom.

Symptomen van baarmoedersarcoom

Baarmoedersarcoom kun je opmerken doordat je onverwacht bloed verliest uit je vagina. Na de overgang of tussen je menstruaties door.

Lees verder over symptomen bij baarmoedersarcoom.

Oorzaken en risicofactoren van baarmoedersarcoom

Er zijn risicofactoren bekend die de kans op baarmoedersarcoom groter maken. Zoals lange tijd het medicijn tamoxifen gebruiken als anti-hormonale therapie bij borstkanker.

Lees verder over de oorzaken en risicofactoren bij baarmoedersarcoom.

Soorten baarmoedersarcoom

Er zijn verschillende soorten baarmoedersarcoom. De meest voorkomende soort baarmoedersarcoom is leiomyosarcoom.

Lees meer over soorten baarmoedersarcoom.

Uitzaaiingen bij baarmoedersarcoom

Een baarmoedersarcoom kan uitzaaien. Als dat gebeurt, is dat meestal naar de lymfeklieren in het bekken of naar de longen. Lees verder over uitzaaiingen bij baarmoedersarcoom.

Onderzoeken bij baarmoedersarcoom

Bij klachten zoals onverwacht vaginaal bloedverlies verwijst de huisarts je naar een gynaecoloog. Dit is een arts die veel verstand heeft van ziekten van de vrouwelijke geslachtsorganen.

De gynaecoloog doet eerst een vaginaal onderzoek. Als de gynaecoloog een afwijking ziet, krijg je meer onderzoeken.

Bekijk de uitgebreide informatie over de onderzoeken bij baarmoedersarcoom.

Behandeling van een baarmoedersarcoom

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij baarmoedersarcoom. De meeste vrouwen krijgen eerst een operatie. Bestraling, chemotherapie of anti-hormonale therapie kunnen ook behandelingen zijn.

Lees verder over behandelingen bij baarmoedersarcoom.

Ziekenhuizen voor baarmoedersarcoom

Baarmoedersarcoom komt heel weinig voor. Daarom kun je voor je behandeling het best terecht in een ziekenhuis dat ervaring heeft met gynaecologische kanker én goed samenwerkt met artsen die verstand hebben van sarcomen.

Lees verder over ziekenhuizen voor baarmoedersarcoom.

Gevolgen van baarmoedersarcoom

Baarmoedersarcoom kan gevolgen hebben voor je dagelijks leven. Vooral als je een combinatie van behandelingen hebt gehad, kun je na de behandeling last hebben van plasklachten, darmklachten, lymfoedeem, problemen met seksualiteit of onvruchtbaarheid.

Lees meer over de gevolgen van baarmoedersarcoom.

Colofon

Met medewerking van:
Dr. Lotte Heimans, Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek
Vrouwen die baarmoedersarcoom hebben (gehad)
Patiëntenplatform Sarcomen, Patiëntenvereniging
Olijf, Patiëntenvereniging

Gemaakt door de redactie van kanker.nl
Laatste update: februari 2024