Gynaecologisch onderzoek bij baarmoedersarcoom 

Ben je vanwege klachten doorverwezen naar de gynaecoloog? Dan krijg je eerst een gynaecologisch onderzoek.

Het onderzoek bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

Tijdens deze onderzoeken lig je op een speciale stoel met beensteunen of op een bed met een kussen onder je billen.

Zie je erg op tegen het onderzoek? Bespreek dit dan van tevoren met je arts. Je kunt dan samen naar een oplossing zoeken.

Speculumonderzoek en uitstrijkje

Bij het inwendig onderzoek brengt de arts een eendenbek in de vagina. Een ander woord hiervoor is speculum. Zo kan de arts de baarmoederhals en de vagina goed bekijken en een uitstrijkje van de baarmoederhals maken.

Een uitstrijkje betekent dat de arts met een speciaal borsteltje cellen van de baarmoedermond wegneemt. Hij of zij doet de cellen daarna in een potje met vloeistof.

Is het uitstrijkje klaar, dan verwijdert de arts de eendenbek. Het uitstrijkje gaat naar het laboratorium voor verder onderzoek.

Het onderzoek kan gevoelig zijn. Na het onderzoek kun je een beetje bloed verliezen.

Vaginaal toucher

Nadat de arts de eendenbek heeft verwijderd, brengt hij of zij een of twee vingers in je vagina. De arts legt de andere hand op je buik. Zo krijgt de arts een indruk van de ligging en de grootte van de organen onder in je buik, zoals de baarmoeder, baarmoederhals en eierstokken.

Dit onderzoek heet het vaginaal toucher. Het doet meestal geen pijn, maar kan wel gevoelig zijn.

Rectaal-vaginaal toucher

Soms brengt de gynaecoloog 1 vinger via de anus in de endeldarm en tegelijk 1 vinger in de vagina. Zo onderzoekt de arts de omgeving van de baarmoeder en baarmoederhals. Vooral de ophangbanden van de baarmoeder zijn op deze manier goed te beoordelen. De arts beoordeelt ook of de endeldarm normaal aanvoelt. De endeldarm is het laatste stukje van de dikke darm, vlak voor de anus.

Veel vrouwen ervaren dit als een vervelend onderzoek.

Vaginale echografie (inwendige echo)

De gynaecoloog maakt meestal ook een vaginale echo. Hij of zij brengt een speciale echokop een stukje de vagina in. Op een beeldscherm kan de arts het baarmoederslijmvlies, de spierlaag van de baarmoeder en de eierstokken heel goed zien en beoordelen.

Het onderzoek duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. De meeste vrouwen vinden dit onderzoek niet pijnlijk, maar wel ongemakkelijk.