Informatie per sarcoomtype

Sarcomen en bordelinetumoren zijn aandoeningen met een doorgaans jonge historie. Gelukkig komt er steeds meer informatie beschikbaar.

Het Patiëntenplatform Sarcomen heeft samen met het platform Kanker.nl* een inventarisatie gemaakt van de verschillende sarcomen en borderlinetumoren. Zie hieronder het resultaat van deze inventarisatie.

* Het platform kanker.nl is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Adamantinoom

Een klassiek adamantinoom is een kwaadaardige tumor in de botten (een botsarcoom).
Botsarcomen heten ook wel botkanker.
Een adamantinoom ontstaat bijna altijd in het scheenbeen. Soms ontstaat een adamantinoom in het kuitbeen, de kaak of het bovenbeen.

Er zijn 3 soorten. Goedaardig adamantinoom, borderline adamantinoom en er zijn ook goedaardige soorten adamantinoom, die komen vooral bij kinderen voor.

Lees meer

Alveolair wekedelensarcoom

Een alveolair wekedelensarcoom is een zeldzame soort kanker in de armen of benen. In Nederland krijgen elk jaar een paar mensen deze diagnose. Meestal zijn dit mensen onder de 30 jaar.

Lees meer

Angiosarcoom

Een angiosarcoom is een kwaadaardige wekedelentumor die ontstaat in de cellen van bloedvaten of lymfevaten. Angiosarcoom is een zeldzame ziekte.

Lees meer

Baarmoedersarcoom

Baarmoedersarcoom is kanker vanuit het bindweefsel of spierweefsel van de baarmoeder (uterus). Een ander woord hiervoor is uterussarcoom.

Lees meer

Chordoom

Een chordoom is een heel zeldzame, kwaadaardige bottumor. In Nederland krijgen per jaar minder dan 15 mensen deze ziekte.

Lees meer

Chondrosarcoom

Chondrosarcoom is een zeldzame, kwaadaardige bottumor. De tumor ontstaat uit de cellen die kraakbeen vormen. Een chondrosarcoom kan in alle botten in het lichaam ontstaan.

Lees meer

Clear cell sarcoma

Een clear cell sarcoma is een kwaadaardige tumor in de weke delen. Een kwaadaardige tumor betekent dat het kanker is. Meestal zit deze tumor in de enkel of in de voet, maar de tumor kan ook in de armen of op de romp ontstaan.

Lees meer

Desmoid

Een desmoïd is een zeldzame tumor. In Nederland krijgen per jaar enkele mensen de diagnose desmoïd. De meeste mensen zijn rond de 30 jaar als ze de diagnose krijgen.

Lees meer

Desmoplastic small round cell tumor (DSRCT)

Een desmoplastic small round cell tumor (DSRCT) is een heel zeldzame soort kanker. Een DSRCT zit vaak in de buik.

Lees meer

Epithelioïd sarcoom

Een epithelioïd sarcoom is een zeldzame soort kanker. De kanker ontstaat in het bindweefsel of in het steunweefsel in het lichaam.

Lees meer

Ewingsarcoom

Een ewingsarcoom is een gezwel in of bij het bot of in het steunweefsel. Dit gezwel is kwaadaardig en zaait in 20-25% van de gevallen uit naar andere botten, het beenmerg of de longen.

Lees meer

Fibrosarcoom

Een fibrosarcoom is een zeldzame soort kanker in een arm of in een been. De tumor zit in het bindweefsel, dat is weefsel dat steun geeft in het lichaam. Het hoort bij de ‘weke delen’. Daarom is een fibrosarcoom een wekedelensarcoom.

Lees meer

Kaposisarcoom

Een kaposisarcoom is een zeldzame soort kanker van de bloedvaten. Vaak ziet een kaposisarcoom eruit als een plat, bruin-roze plek op de huid. Deze plekken heten ook wel ‘laesies’.

Lees meer

GIST

Een gastro-intestinale stromale tumor (GIST) is een kwaadaardige tumor in het maagdarmstelsel. De tumor ontstaat in het bindweefsel van de spijsverteringsorganen.

Lees meer

Leiomyosarcoom

Een leiomyosarcoom is een zeldzame soort kanker in het spierweefsel. Deze kwaadaardige tumor kan overal in het lichaam ontstaan.

Lees meer

Liposarcoom

Een liposarcoom is een kwaadaardige tumor van het vetweefsel. Kwaadaardig betekent dat het kanker is. Meestal zit een liposarcoom in een arm of been, soms in de buik. Er is geen duidelijke oorzaak voor een liposarcoom.

Lees meer

Maligne perifere zenuwschedetumor (MPNST)

Een maligne perifere zenuwschedetumor (MPNST) is een zeldzame kankersoort. Ieder jaar krijgen ongeveer 30 mensen in Nederland de diagnose MPNST.

Lees meer

Ongedifferentieerd pleiomorf sarcoom (UPS)

Een ongedifferentieerd pleiomorf sarcoom (UPS) is een zeldzame, kwaadaardige tumor in het bot of in de weke delen. Dit soort tumoren heten sarcomen. De informatie in dit artikel gaat over UPS in de weke delen. Er is aparte informatie over UPS in de botten.

Lees meer

Phyllodestumor

Een phyllodestumor (phyllodes) is een zeldzame tumor. In Nederland krijgen per jaar ongeveer 250 mensen te horen dat ze een phyllodestumor hebben. De tumor ontstaat in het bindweefsel van de borst.

Lees meer

Rhabdomyosarcoom

Een rhabdomyosarcoom is een zeldzame soort kanker. Bij rhabdomyosarcoom zit er een kwaadaardige tumor in de spieren. Soms wordt het als rabdomyosarcoom geschreven.

Lees meer

Solitair fibreuze tumor (SFT)

Een solitaire fibreuze tumor (SFT) is een zeldzame soort kanker. Bij SFT zit er kanker in de bindweefselcellen. Bindweefsel geeft steun aan organen in het lichaam.

Lees meer

Synoviosarcoom

Een synoviosarcoom of een synoviaal sarcoom is een kwaadaardige tumor in de weke delen. Dit soort tumoren heten wekedelensarcomen.

Lees meer

Reusceltumor (tenosynoviaal)

Een tenosynoviale reusceltumor is een zeldzame, goedaardige tumor. De tumor zit vaak in de knie, de hand of pols maar kan ook in andere gewrichten zitten.

Lees meer