Behandeling van teruggekeerd baarmoedersarcoom 

Er is een kleine kans dat baarmoedersarcoom terugkomt na de behandeling. Ook als baarmoedersarcoom terugkomt, kun je soms nog genezen. 

Welke behandeling je krijgt als baarmoedersarcoom terugkomt, hangt af van:

  • de plek waar de kanker is teruggekeerd
  • hoe uitgebreid de kanker is
  • welke behandeling je eerder al hebt gehad
Behandeling van teruggekeerd baarmoedersarcoom zonder uitzaaiingen

Komt de kanker terug in het bekken en heb je geen uitzaaiingen op andere plekken? Dan kun je meestal een genezende behandeling krijgen.

De arts adviseert meestal bestraling en/of een operatie. Deze behandelingen bieden de beste kans op genezing.

Behandeling van teruggekeerd baarmoedersarcoom met uitzaaiingen

Krijg je opnieuw baarmoedersarcoom en is die op dat moment uitgezaaid naar andere organen? Dan is een genezende behandeling niet meer mogelijk. Meestal krijg je dan chemotherapie. Of bij een ESS anti-hormonale therapie. Het doel van de behandeling is dan om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. Heb je maar één uitzaaiing, dan kun je soms een operatie of bestraling krijgen. De behandeling biedt dan kans op genezing.

Vooral bij chemotherapie is het belangrijk om samen met je arts te bespreken of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Als je nog geen klachten hebt, kan het soms verstandig zijn om nog even te wachten met behandelen. Voor je levensverwachting maakt dat niet uit. Je kunt ook besluiten dat je geen behandeling wilt.