Soorten baarmoedersarcoom

Er zijn verschillende soorten baarmoedersarcoom. Het is belangrijk om te weten welke soort baarmoedersarcoom jij hebt. Dit zegt iets over je vooruitzichten en de mogelijke behandelingen. Je arts vertelt je welke soort je hebt. Je kunt het ook zien in je patiëntendossier.

Lees op deze pagina over:

Carcinosarcoom van de baarmoeder

Bij een carcinosarcoom van de baarmoeder zitten er kwaadaardige bindweefselcellen tussen de normale kliercellen.

Dit type baarmoedersarcoom wordt behandeld als een agressieve vorm van baarmoederkanker.

Leiomyosarcoom in de baarmoeder

De vorm van baarmoedersarcoom die het meest voorkomt is een leiomyosarcoom. Deze soort ontstaat in het spierweefsel van de baarmoeder. Een leiyomyosarcoom in de baarmoeder groeit meestal snel en zaait snel uit.

Een leiomyosarcoom wordt vaak pas ontdekt als de tumor al groot is. Daardoor zijn de vooruitzichten minder goed.

Van leiomyosarcoom bestaat een subtype, dat STUMP heet. STUMP is de afkorting van ‘smooth muscle tumor of unknown malignant potential’. Van dit subtype is niet duidelijk of het echt kwaadaardig is.

Endometriumstromasarcoom (ESS)

Een endometriumstromasarcoom (ESS) ontstaat in de bindweefselcellen van het baarmoederslijmvlies. ESS kan laaggradig of hooggradig zijn.

Laaggradig ESS

Een ESS is meestal laaggradig: de tumor groeit langzaam en wordt vaak vroeg ontdekt. Daardoor zijn de vooruitzichten goed.

Een laaggradig ESS groeit bijna altijd onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron. Dan kan anti-hormonale therapie een onderdeel van de behandeling zijn.

Hooggradig ESS

Soms is een ESS hooggradig: dan groeit de tumor snel en wordt die meestal pas ontdekt als deze al groot is en/of is uitgezaaid.

Een hooggradig ESS groeit niet onder invloed van hormonen. Daardoor is anti-hormonale therapie geen onderdeel van de behandeling.

Hooggradig ongedifferentieerd sarcoom in de baarmoeder

Een ongedifferentieerd sarcoom in de baarmoeder ontstaat in het spierweefsel of in het bindweefsel van de baarmoeder. De tumor is hooggradig. De kankercellen groeien snel en zaaien snel uit naar het bekken.

Een ongedifferentieerd sarcoom wordt vaak pas ontdekt als de tumor al groot is. Daardoor zijn de vooruitzichten minder goed.