Plasklachten bij baarmoedersarcoom 

Na de behandeling van baarmoedersarcoom kun je klachten krijgen als je moet plassen. De klachten kunnen tijdelijk of blijvend zijn.

Lees op deze pagina over:

Plasklachten na een operatie

Als je baarmoeder bij een operatie verwijderd is, kun je een tijdje moeite hebben met uitplassen. Om een urineweginfectie te voorkomen, krijg je dan een tijdje een blaaskatheter. De urine verlaat je blaas dan via een slangetje.

Urineverlies

Het kan zijn dat je na de operatie af en toe wat urine verliest. Vooral bij lichamelijke inspanning, zoals springen, hardlopen of zwaar tillen, kun je daar last van hebben. Maar ook bij niezen, hoesten, opstaan en gaan zitten. Of bij het vrijen.

Bloedplassen

Tijdens of kort na de behandeling kan er bloed in je plas zitten. Meestal merk je daar zelf niets van. Het is wel te zien bij urineonderzoek.

Bloed in de urine kan wijzen op:

  • Bestralingsschade in de blaaswand
  • Een blaasontsteking. Dan krijg je antibiotica.

Soms wijst bloedverlies uit de vagina op terugkeer van baarmoedersarcoom.

Zie je zelf bloed in je plas of komt er bloed uit je vagina? Neem dan altijd contact op met je arts. Hij of zij kan onderzoeken wat de oorzaak is.

Wat kun je zelf doen bij plasklachten?

Je kunt urineverlies tegengaan door de spieren in je bekkenbodem te trainen. Een bekkenbodemfysiotherapeut leert je hoe dat moet. Van de gynaecoloog of huisarts kun je een verwijzing krijgen.

Ook kun je opvangmateriaal gebruiken. Dit is een verband in je onderbroek dat de urine opneemt. De verpleegkundige kan je hierover adviseren.