Behandeling van baarmoedersarcoom per stadium 

De behandeling die je voor baarmoedersarcoom krijgt, hangt onder andere af van het stadium van de kanker. Met stadium bedoelen we hoever de ziekte is doorgegroeid. Bekijk welke behandelingen mogelijk zijn bij jouw stadium baarmoedersarcoom.

Lees op deze pagina over:

Weet je het stadium van jouw baarmoedersarcoom niet? Je kunt dit navragen bij je arts. Het staat ook in je patiëntendossier. Of bekijk alle behandelingen bij baarmoedersarcoom.

Stadium 1: behandelingen bij baarmoedersarcoom dat alleen in de baarmoeder zit

Zit de tumor alleen nog in de baarmoeder? Dan kun je een operatie krijgen met genezing als doel. Zijn er nog kankercellen achtergebleven, dan kun je nog bestraling krijgen.

Ben je niet fit genoeg voor een operatie? Dan kun je misschien bestraling of chemotherapie krijgen.

Stadium 2: behandelingen bij baarmoedersarcoom dat buiten de baarmoeder is gegroeid

Is de tumor buiten de baarmoeder gegroeid, maar nog niet uitgezaaid naar andere organen? Dan kun je een operatie krijgen met genezing als doel.

Zijn er nog kankercellen achtergebleven, dan kun je na de operatie nog bestraling krijgen.

Ben je niet fit genoeg voor een operatie? Of is de tumor te groot of te ver uitgebreid om te behandelen, dan kun je vóór de operatie een behandeling met chemotherapie of bestraling krijgen om de tumor kleiner te maken. Lukt dit, dan kun je alsnog een operatie krijgen.

Bij een ESS kan anti-hormonale therapie voor of na de operatie een behandeling zijn.

Stadium 3: behandelingen bij baarmoedersarcoom dat zich heeft verspreid in de buikholte

Heeft de tumor zich verspreid in de buikholte? Dan kun je soms een operatie krijgen. Dit hangt af van hoe uitgebreid de kanker is. De behandeling heeft genezing als doel.

Bij een ESS kan anti-hormonale therapie voor of na de operatie een behandeling zijn.

Stadium 4: behandelingen bij vergevorderd of uitgezaaid baarmoedersarcoom

Bij stadium 4 is de tumor doorgegroeid buiten het kleine bekken of naar de blaas of de endeldarm. En/of er zijn uitzaaiingen ergens anders in de buik.

Ook uitzaaiingen van baarmoedersarcoom naar andere organen vallen onder stadium 4. Bijvoorbeeld in de longen of de botten.

Bij stadium 4 kun je niet meestal niet meer genezen. Wel kun je behandelingen krijgen om de ziekte te remmen en je klachten te verminderen, zoals: