Behandeling bij baarmoedersarcoom

Bij baarmoedersarcoom zijn verschillende behandelingen mogelijk. Samen met je arts bespreek je wat in jouw situatie de beste behandeling is.

Weet je welk stadium baarmoedersarcoom je hebt? Lees welke behandelingen mogelijk zijn per stadium.

Mogelijke behandelingen bij baarmoedersarcoom

Lees op deze pagina over:

En over:

Operatie

Als baarmoedersarcoom niet is uitgezaaid, is vaak een operatie mogelijk. De gynaecoloog haalt dan je baarmoeder weg. En soms ook nog organen of weefsel daaromheen.

Lees verder over operatie bij baarmoedersarcoom.

Chemotherapie

Chemotherapie kan onderdeel van de behandeling zijn bij baarmoedersarcoom.

Heb je uitzaaiingen van baarmoedersarcoom? Dan kan chemotherapie helpen om de ziekte te remmen en klachten te verminderen.

Lees verder over chemotherapie bij baarmoedersarcoom.

Anti-hormonale therapie

Anti-hormonale therapie kan een behandeling zijn bij een laaggradig endometriumstromasarcoom (ESS). En soms bij een leiomyosarcoom. Je krijgt dan medicijnen die de groei van de kanker (tijdelijk) stoppen of afremmen.

Lees verder over anti-hormonale therapie bij baarmoedersarcoom

Bestraling

Bestraling gebeurt niet vaak bij baarmoedersarcoom. Het kan soms een behandeling zijn na de operatie.

Bij uitgezaaid baarmoedersarcoom kan bestraling helpen om klachten door uitzaaiingen te verminderen.

Lees verder over bestraling bij baarmoedersarcoom.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen bij baarmoedersarcoom  (trials)

Soms kun je een behandeling krijgen waar artsen nog onderzoek naar doen. Bijvoorbeeld een nieuwe behandeling, of een combinatie van behandelingen. Dit heet een trial. Vraag je arts of je mee kunt doen aan een trial.

Bekijk de trials voor baarmoedersarcoom.

Als je twijfelt over een behandeling

Een behandeling is niet verplicht. Je hebt altijd de keuze om niet te starten met een behandeling. Je kunt ook stoppen met een behandeling. Twijfel je over een (verdere) behandeling? Praat erover met je arts of verpleegkundige. Lees meer over als je twijfelt over een behandeling.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Kinderwens en baarmoedersarcoom

De behandeling van baarmoedersarcoom kan gevolgen hebben voor het krijgen van kinderen. Heb je een kinderwens? Bespreek dit dan voor de behandeling met je arts. Misschien kun je een behandeling krijgen waardoor je vruchtbaar blijft. Lees verder over vruchtbaarheid en kanker.

Ziekenhuizen bij baarmoedersarcoom

Baarmoedersarcoom is zeldzaam. Daarom krijg je de behandeling in een gespecialiseerd ziekenhuis. Bekijk welke ziekenhuizen dat zijn.

Behandeling van teruggekeerd baarmoedersarcoom

Na de eerste behandelingen van baarmoedersarcoom is er een kans dat de ziekte terugkomt. Ook als baarmoedersarcoom terugkomt, kun je soms nog genezen. Je arts bespreekt met je welke behandelingen daarvoor nodig zijn.

Lees verder over de behandeling van teruggekeerd baarmoedersarcoom.

Behandeling van uitgezaaid baarmoedersarcoom

Heb je baarmoedersarcoom dat ver is doorgegroeid of met uitzaaiingen naar andere organen (stadium 4)? Dan is genezing vaak niet meer mogelijk. De arts kan dan chemotherapie of bestraling voorstellen om de ziekte te remmen en je klachten te verminderen. Dit heet een palliatieve behandeling. Je arts bespreekt met je welke behandeling het beste bij jouw situatie past.