Chemotherapie bij baarmoedersarcoom

Chemotherapie kan bij baarmoedersarcoom een behandeling zijn voor de operatie. Als een operatie niet mogelijk is, kan chemotherapie een behandeling zijn. Heb je uitzaaiingen van baarmoedersarcoom, dan kan chemotherapie helpen om de ziekte te remmen en klachten te verminderen.

Lees op deze pagina over:

Hoe werkt chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Chemotherapie doodt helaas ook gezonde cellen. Daardoor krijg je waarschijnlijk last van bijwerkingen.

Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. Vaak bestaat de behandeling uit een reeks chemokuren.

Chemotherapie, wat is het en hoe krijg je chemotherapie?

Deze video legt uit wat chemotherapie is en hoe je het krijgt toegediend.

Chemotherapie voor de operatie bij baarmoedersarcoom

Soms is een operatie niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat de tumor te groot is om te verwijderen. Of omdat de tumor te sterk vergroeid is met andere weefsels.

Dan kan de arts voorstellen om de behandeling te beginnen met chemotherapie. Als de tumor door deze behandeling kleiner wordt, kun je misschien alsnog een operatie krijgen.

Als je een hoog risico hebt op uitzaaiingen, kan de arts ook chemotherapie voorstellen. Doel is dan om te voorkomen dat er uitzaaiingen ontstaan.

Chemotherapie in plaats van een operatie bij baarmoedersarcoom

Zit het baarmoedersarcoom alleen nog in de baarmoeder (stadium 1) en kun of wil je geen operatie? Dan kun je soms alleen chemotherapie krijgen. Deze behandeling heeft genezing als doel.

Is de tumor te groot of te uitgebreid om met een operatie weg te halen? Of ben je niet fit genoeg voor een operatie? Ook dan kan de arts chemotherapie voorstellen. Het doel is dan om de ziekte tijdelijk af te remmen.

Chemotherapie bij uitgezaaid baarmoedersarcoom

Bij uitgezaaid baarmoedersarcoom (stadium 4) kun je niet meer genezen. De arts kan een behandeling met chemotherapie voorstellen om de ziekte te remmen en klachten te verminderen.

Welk medicijn krijg je?

Meestal krijg je alleen doxorubicine, soms gecombineerd met ifosfamide of dacarbazine.

Bijwerkingen van chemotherapie bij baarmoedersarcoom

Chemotherapie kan bijwerkingen geven. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van:

  • tintelingen en doof gevoel in de vingers en/of tenen: neuropathie
  • haaruitval
  • misselijkheid en overgeven
  • darmklachten
  • een grotere kans op infecties en bloedingen
  • vermoeidheid

Of en hoeveel last je krijgt van de bijwerkingen, hangt onder meer af van het soort en de hoeveelheid medicijnen die je krijgt.

Ben je misselijk of geef je veel over? Dan kun je hier meestal medicijnen voor krijgen. Vraag je arts hiernaar.

Ben je klaar met de chemokuur, dan worden de bijwerkingen meestal minder. Maar je kunt na de behandeling nog lang moe blijven.

Chemotherapie, bijwerkingen en tips

Deze video legt uit wat de bijwerkingen van chemotherapie kunnen en zijn en geeft tips over wat je ertegen kunt doen.