Onderzoeken bij baarmoedersarcoom

Heb je klachten die bij kanker in de baarmoeder kunnen passen? Dan stuurt je huisarts je door naar een gynaecoloog in het ziekenhuis. Deze arts heeft veel kennis van de vrouwelijke geslachtsorganen. In het ziekenhuis krijg je verschillende onderzoeken.

Lees op deze pagina over:

Onderzoeken om te kijken of je kanker in je baarmoeder hebt

Bij de gynaecoloog krijg je eerst een lichamelijk onderzoek. De arts voelt aan je buik en klopt erop. Daarna onderzoekt hij of zij de binnenkant van je baarmoeder. Dit gebeurt met een inwendig gynaecologisch onderzoek.

Tijdens het gynaecologisch onderzoek krijg je bijna altijd een vaginale echo. Is op de echo te zien dat het baarmoederslijmvlies dikker is dan normaal? Dan haalt de arts een klein beetje baarmoederslijmvlies weg. Dit heet een micro-curettage. Een patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop om te zien of er kankercellen in zitten.

Kijkonderzoek van de baarmoeder en biopsie

Meestal is na de micro-curettage en het weefselonderzoek duidelijk of het om kanker gaat. Maar soms nog niet. Dan krijg je nog een kijkonderzoek van de baarmoeder (hysteroscopie).

Tijdens dit onderzoek bekijkt de arts de holte van de baarmoeder. De arts haalt uit het afwijkende deel een of meer stukjes weefsel weg. Dit heet een biopsie. Een patholoog onderzoekt het weefsel en stelt dan vast of de afwijking goedaardig of kwaadaardig is.

De uitslag kanker

Als de uitslagen van de onderzoeken er zijn, heb je een gesprek met de arts. Die vertelt je wat er aan de hand is. Misschien is de afwijking goedaardig (geen kanker), maar de afwijking kan ook kanker zijn.

Onderzoek na de uitslag kanker

Als blijkt dat je kanker in je baarmoeder hebt, krijg je vaak nog een aantal onderzoeken. De arts bekijkt dan hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn. Zo kan de arts bepalen welke behandeling voor jou het meest geschikt is.

Voorbeelden van onderzoeken die je kunt krijgen:

  • Longfoto: om te onderzoeken of er uitzaaiingen zijn in de longen.
  • CT-scan: om te kijken of er uitzaaiingen zijn in bijvoorbeeld de longen of botten.
  • MRI-scan: om te kijken hoe ver de tumor is uitgebreid en of er uitzaaiingen zijn in het bekken.

De diagnose baarmoedersarcoom

Als je hoort dat je kanker in je baarmoeder hebt, is het vaak nog niet duidelijk om wat voor soort kanker het precies gaat. Meestal weet de arts pas na de operatie dat het om baarmoedersarcoom gaat.

Baarmoedersarcoom komt weinig voor. Ongeveer 5 van de 100 vrouwen met kanker in de baarmoeder heeft een baarmoedersarcoom.

Het is belangrijk dat je in het juiste ziekenhuis behandeld wordt. Lees verder over ziekenhuizen bij baarmoedersarcoom.