Ziekenhuizen voor GIST

Omdat GIST een zeldzame soort kanker is, is het belangrijk dat je behandeld wordt door artsen die ervaring hebben met GIST. Of dat je artsen overleggen met een van de ziekenhuizen die in GIST gespecialiseerd zijn.

Deze ziekenhuizen zijn gespecialiseerd in de behandeling van GIST:

  • Antoni van Leeuwenhoek (AvL), Amsterdam
  • Erasmus MC, Rotterdam
  • LUMC, Leiden
  • Radboudumc, Nijmegen
  • UMCG, Groningen

In deze ziekenhuizen werken artsen en zorgverleners die veel ervaring hebben met een GIST. Ze kennen de laatste onderzoeken en behandelen veel anderen met een GIST. 

Goed om te weten: Je hoeft voor de behandeling zelf niet altijd naar een van deze ziekenhuizen. Soms kun je de behandeling in je eigen ziekenhuis krijgen. Dat kan alleen als er nauw overleg is tussen jouw arts en het gespecialiseerd ziekenhuis.

De GIST-registratie

Ook houden de gespecialiseerde ziekenhuizen samen een databank bij: de GIST-registratie. Hierin slaan ze alle informatie op over de ziekte. Die informatie wordt gedeeld met alle andere gespecialiseerde ziekenhuizen. Zo kunnen de artsen en zorgverleners samenwerken aan steeds meer kennis over een GIST. En weten ze hoe ze verder onderzoek kunnen doen. Omdat GIST zeldzaam is, is het heel belangrijk dat alle kennis in deze databank komt.