Doelgerichte therapie bij GIST

Veel mensen met een GIST krijgen doelgerichte therapie. Bijvoorbeeld voor of na een operatie of als behandeling tegen uitzaaiingen.

Lees op deze pagina over:

Wat is doelgerichte therapie?

Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die heel gericht werken tegen sommige soorten kankercellen. Zo kan doelgerichte therapie kankercellen doden of de celdeling van kankercellen remmen.

De medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken. Een ander woord voor doelgerichte therapie is targeted therapy.

Lees op kanker.nl meer over doelgerichte therapie in het algemeen

Doelgerichte therapie voor de operatie

Als de chirurg de tumor niet kan verwijderen, kan doelgerichte therapie voor de operatie soms helpen. Door doelgerichte therapie kan de tumor kleiner worden. Dan kan de arts de tumor makkelijker weghalen.

Doelgerichte therapie na de operatie

Zijn er na de operatie misschien kankercellen achtergebleven in het lichaam? Ook dan krijg je doelgerichte therapie. De medicijnen kunnen de kankercellen doden. Als je doelgerichte therapie krijgt na de operatie, is dat meestal in totaal 3 jaar.

Doelgerichte therapie bij uitzaaiingen van GIST

Doelgerichte therapie is ook een behandeling bij uitzaaiingen bij GIST. Deze behandeling kan de kanker een tijd lang remmen. Hoelang dat is, verschilt per persoon. Soms lukt het kort, maar soms ook vele jaren.

Welke medicijnen bij doelgerichte therapie?

Krijg je doelgerichte therapie bij GIST? Dan krijg je meestal eerst het medicijn imatinib. Het medicijn zit in tabletten. Die neem je elke dag.

Hoewel imatinib ervoor kan zorgen dat de GIST lang stabiel blijft (niet groeit), gebeurt het regelmatig dat imatinib na enige tijd niet meer werkt. De kankercellen zijn dan ongevoelig worden voor het medicijn. Dat heet ook wel ‘resistentie’. Als je resistent bent geworden, schrijft je arts een ander doelgericht medicijn. voor. Bijvoorbeeld sunitinib, regorafenib, ripretinib of avapritinib.

Welk medicijn je krijgt, hangt ook af van de uitkomst van het DNA-onderzoek. Is er een bepaalde afwijking gevonden, dan krijg je het medicijn avapritinib in plaats van imatinib. Andere medicijnen werken niet goed bij deze afwijking van GIST.

Gebruik de medicijnen precies zoals het in de bijsluiter staat. Je arts of verpleegkundige legt dit uit. In overleg met de arts kan soms de dosering worden aangepast. Dit heet Therapeutic Drug Monitoring Therapeutic Drug Monitoring (TDM)

Goed te weten: Gebruik geen sint-janskruid en drink geen grapefruitsap als je doelgerichte therapie krijgt. Je hebt kans dat je dan meer last krijgt van bijwerkingen en dat de behandeling minder goed werkt. Dit geldt ook voor kruisingen van grapefruits, zoals minneola’s en pomelo’s.

Lees meer over medicijnen en voedingsmiddelen op voedingenkankerinfo.nl.

 

Bijwerkingen van doelgerichte therapie

Doelgerichte therapie kan bijwerkingen geven. Welke bijwerkingen je kunt krijgen, verschilt per persoon en is vaak lastig te voorspellen. Niet iedereen krijgt last van.

Heb je last van bijwerkingen? Bespreek ze altijd met je arts of verpleegkundige. Zij kunnen je tips geven, medicijnen voorschrijven tegen de klachten of de dosering van de medicijnen aanpassen.

Voorbeelden van bijwerkingen van doelgerichte therapie bij GIST zijn:

  • spierpijn, spierkramp, stijve handen en voeten
  • buikklachten, zoals diarree, misselijkheid, buikpijn
  • huiduitslag en een schilferige huid
  • vermoeidheid
  • vocht vast houden

Bekijk de uitgebreide lijst met bijwerkingen via bijwerkingenbijkanker.nl. Kies daar voor GIST en voor ‘landelijke informatie’.