Behandelplan bij een GIST

Je krijgt een behandelplan als al je onderzoeken achter de rug zijn. In het behandelplan staat welke behandelingen het best passen bij jouw situatie. Je arts stelt het behandelplan op samen andere artsen en zorgverleners.

Het team maakt het behandelplan samen met jou op basis van de landelijke richtlijn voor GIST. Belangrijke punten voor het behandelplan zijn de plaats van de tumor en de eigenschappen van de kankercellen. Ook zijn jouw eigen wensen belangrijk: wat wil jij? Daarnaast kijkt de arts naar of je andere ziektes hebt en hoe fit je bent.

Voor de behandeling van een GIST is het belangrijk dat je naar een gespecialiseerd ziekenhuis gaat. Bekijk de ziekenhuizen voor een GIST.

Zorgverleners bij een GIST

Bij de behandeling van een GIST kun je met de volgende zorgverleners te maken krijgen:

  • chirurg
  • oncoloog
  • radioloog
  • radiotherapeut
  • patholoog

Multidisciplinair overleg (MDO) bij een GIST

Het behandelplan wordt gemaakt in overleg met al deze zorgverleners. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO). Bij het opstellen van een behandelplan baseert het MDO zich op de landelijke richtlijn voor GIST.

De specialisten hebben regelmatig MDO. Ze bespreken dan:

  • de uitkomsten van de onderzoeken
  • de resultaten van de behandelingen
  • wat dit betekent voor het behandelplan

Meebeslissen over het behandelplan

Een behandelplan is maatwerk. Zelf heb je ook iets te zeggen over de behandeling die je krijgt. Twijfel je over een bepaalde behandeling? Bespreek dat ook met de arts. Soms zijn er namelijk andere behandelingen mogelijk of kun je nog dingen aanpassen. Bijvoorbeeld wanneer je welke behandeling krijgt.

Neem de tijd voor een keuze

Meestal hoef je niet direct te beslissen over het behandelplan. Misschien wil je zo snel mogelijk starten met de behandeling. Dat is begrijpelijk. Vraag aan je arts hoeveel tijd er is om na te denken over de behandeling. Heb je behoefte aan een extra gesprek met je arts of verpleegkundige, geef dat dan ook aan. Dan kun je daarvoor een afspraak maken.

Second opinion

Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in de behandeling. Als je twijfelt, heb je misschien behoefte aan een second opinion. Dat is een tweede, onafhankelijke mening over de behandeling van een andere arts in een ander ziekenhuis.

Lees op kanker.nl meer over second opinion