Uitzaaiingen bij een GIST
Er kunnen uitzaaiingen ontstaan van een GIST. Dan zijn er kankercellen losgeraakt van de tumor en op een andere plek in het lichaam terechtgekomen. Bij een deel van de mensen met een GIST zijn er al uitzaaiingen bij de diagnose. Ook kunnen er later, na de behandeling nog uitzaaiingen ontstaan. De GIST zelf heet ook wel de ‘primaire tumor’ en een ander woord voor uitzaaiing is ‘metastase’.
Hoe groot de kans is dat een GIST uitzaait, hangt af van een aantal dingen. Bijvoorbeeld van hoe groot de tumor is, de plek van de tumor en hoe agressief de kankercellen zijn. Het maakt ook uit of er na de behandeling kankercellen zijn achtergebleven. Je arts kan dat verder uitleggen.
Uitzaaiingen naar de lever en het buikvlies
Als een GIST uitzaait, is dat meestal naar de lever of naar het buikvlies. Het buikvlies is het vlies dat om de organen in de buik zit. Uitzaaiingen buiten de buik zijn heel erg zeldzaam. Ook komen zelden uitzaaiingen in lymfeklieren voor.
Goed om te weten: als een GIST uitzaait naar de lever, is het nog steeds een GIST, en geen leverkanker. Het zijn namelijk kankercellen van de GIST die via het bloed in de lever terecht zijn gekomen. Voor de behandeling maakt dit uit. Waar de kanker is ontstaan, bepaalt de manier van behandelen.
Vooruitzichten bij uitzaaiingen bij een GIST
Bij uitzaaiingen in andere organen kun je vaak niet meer genezen. Je kunt dan een behandeling krijgen die de ziekte kan remmen. Bij GIST is dat doelgerichte therapie. Er zijn verschillende soorten doelgerichte therapie.
Behandeling van uitzaaiingen
Door doelgerichte therapie kan de kanker lang geremd worden, soms vele jaren. Als alle doelgerichte behandelingen niet meer werken dan begint de laatste fase van je leven. Een behandeling met chemotherapie, immunotherapie en bestraling werkt niet bij een GIST.