Onderzoeken bij een GIST
Als je buikklachten blijft houden, is het goed om naar de huisarts te gaan. Die stuurt je door naar een MDL-arts, als het nodig is om je te onderzoeken. Lees wat je kunt verwachten.
De MDL-arts probeert de oorzaak van je klachten te achterhalen. Het verschilt per persoon welke onderzoeken er nodig zijn.
Voor de diagnose is onderzoek van het weefsel (een biopt) nodig. De andere onderzoeken zijn niet alle onderzoeken zijn nodig.
Lees op deze pagina over:
- Echografie bij GIST
- Endoscopie bij GIST
- CT-scan
- MRI-scan bij GIST
- Biopsie bij GIST
- DNA-onderzoek
- PET-scan
Je krijgt meestal ook bloedonderzoek, om te kijken of je bloedarmoede hebt.
Echografie bij GIST
Een echo is vaak het eerst onderzoek bij buikklachten. Met een echo bekijkt de arts de organen in je buik. En of er uitzaaiingen zijn in je lever.
Lees op Kanker.nl verder over echografie
Endoscopie bij GIST
Bij een endoscopie kijkt de arts in je maag of darmen. Dit gebeurt met een flexibele slang die via je mond in je buik komt. Een endoscopie heet ook wel een kijkonderzoek. De arts kijkt dan ín je maag of darmen.
Lees op Kanker.nl verder over een endoscopie
CT-scan bij GIST
De arts bekijkt met een CT-scan hoe groot de GIST is en waar de tumor precies zit. Eventuele uitzaaiingen in je lever of in je buikholte zijn op een CT-scan te zien.
Lees op Kanker.nl verder over CT-scan
MRI-scan
Soms krijg je ook een MRI-scan, na de CT-scan of in plaats ervan. Bijvoorbeeld als de GIST bij de endeldarm zit.
Lees op Kanker.nl verder over MRI-scan
Biopsie bij GIST
Ziet de arts een afwijking die misschien kanker kan zijn? Hij of zij haalt dan wat weefsel weg uit de afwijking. Dit heet een biopsie.
Lees op Kanker.nl verder over biopsie
Ook onderzoekt de patholoog patholoog. het DNA van de kankercellen. Lees verder over DNA-onderzoek bij eenGIST.
DNA-onderzoek bij een GIST
Mensen met een GIST krijgen ook DNA-onderzoek. Dan wordt het DNA van de kankercellen onderzocht. De uitslag is belangrijk voor het kiezen van de beste typering.
De oorzaak van een GIST is vaak een afwijking in het DNA van de kankercellen. Zo’n afwijking kan op verschillende genen (stukjes DNA) zitten. De patholoog onderzoekt in welke genen er een afwijking zit.
De uitslag bepaalt welke soort doelgerichte therapie je krijgt. Bij de afwijking PDGFRA D842V krijg je andere medicijnen. En bij KIT exon 9 een andere hoeveelheid medicijn.
Lees op Kanker.nl verder over DNA-onderzoek bij kanker.
PET-scan bij een GIST
De arts gebruikt een PET-scan om te zien of de behandeling aanslaat. Soms krijg je een PET-scan in plaats van een CT-scan.
Lees op Kanker.nl verder over PET-scan