Botscan bij botsarcoom

Wat is een botscan?

Een botscan maakt je botten zichtbaar op een foto. Zo kan de arts zien of er uitzaaiingen of andere afwijkingen in je botten zitten. Een andere naam voor een botscan is skeletscintigrafie.

Hoe gaat een botscan?

Voor de botscan krijg je een licht radioactieve stof ingespoten in een bloedvat in je arm. De stof maakt de botten en de afwijkingen erin zichtbaar op de foto’s.

Het duurt ongeveer 3 tot 4 uur voordat de stof in je botten zit. In de tijd dat je moet wachten, hoef je niet op de afdeling te blijven. Drink terwijl je wacht veel water. Daardoor moet je veel plassen. Zo gaat de radioactieve stof je lichaam weer uit.

Tijdens de scan lig je op een onderzoekstafel. De tafel beweegt langzaam tussen twee camera’s door. Eén camera hangt boven je en de andere onder je. Soms draait de camera langzaam om je heen en maakt die foto’s uit verschillende posities. Zo krijgt de arts een 3D-beeld van de afwijkingen in de botten.

Licht-radioactieve stof

De radioactiviteit van de stof is laag en niet gevaarlijk. Je kunt gewoon contact hebben met andere mensen. In de twee dagen na het onderzoek plas je de stof uit.

Niet iedereen krijgt een botscan, er kan ook een ander onderzoek aangevraagd worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een CT-scan of PET-CT-scan.

Botscan

Deze video legt uit hoe een botscan in zijn werk gaat.