Soorten botsarcomen

Adamantinoom

Een klassiek adamantinoom is een kwaadaardige tumor in de botten (een botsarcoom).
Botsarcomen heten ook wel botkanker.
Een adamantinoom ontstaat bijna altijd in het scheenbeen. Soms ontstaat een adamantinoom in het kuitbeen, de kaak of het bovenbeen.

Er zijn 3 soorten. Goedaardig adamantinoom, borderline adamantinoom en er zijn ook goedaardige soorten adamantinoom, die komen vooral bij kinderen voor.  

Lees meer

Chondrosarcoom

Chondrosarcoom is een vorm van botkanker, we noemen dit ook wel een botsarcoom.
De tumor ontstaat in cellen die kraakbeen maken.
Een chondrosarcoom kan in alle botten in het lichaam ontstaan, maar meestal gebeurt dit in het bovenbeen, de bovenarm of de ribben.

Chondrosarcomen komen het meeste voor tussen de 50 en 70 jaar.

Lees meer

Chordoom

Een chordoom is een kwaadaardige botkanker. Het is een botsarcoom.
Chordomen zijn meestal traag groeiende tumoren. Ze zijn lastig te behandelen omdat ze meestal dichtbij het ruggenmerg, de hersenstam, zenuwen en/of bloedvaten zitten.

In Nederland krijgen per jaar minder dan 15 mensen deze ziekte.

Lees meer

Ewingsarcoom

Meestal ontstaat een Ewingsarcoom in een bot, het is dan botkanker. We noemen botkanker ook wel botsarcoom.
Soms ontstaat een Ewingsarcoom buiten een bot in de spieren of in het bindweefsel. De naam voor dit soort sarcoom is dan ‘wekedelen Ewing-sarcoom’ omdat spieren en bindweefsel weke delen zijn. De behandeling die je dan krijgt, lijkt erg op de behandeling van een Ewingsarcoom in het bot.

Deze vorm van kanker komt het meest voor bij kinderen en pubers, maar kan ook bij jongvolwassenen voorkomen.

Lees meer

Ongedifferentieerd pleiomorf sarcoom (UPS of MFH)

Een ongedifferentieerd pleiomorf sarcoom (UPS) is een zeldzame, kwaadaardige tumor in bindweefsel of in het bot. Op deze pagina bespreken we een UPS van het bot.

Ongedifferentieerd pleiomorf sarcoom wordt afgekort tot UPS, naar het Engelse Undifferentiated Pleiomorphic Sarcoma. Op sommige websites staat de term ‘NOS-sarcoom’. Dit staat voor ‘Not Otherwise Specified’. Een andere in het verleden veel gebruikte benaming is Maligne Fibreus Histiocytoom (MFH).

UPS komt het meeste voor in de bovenbenen en bovenarmen. Het kan ook ontstaan in de buikholte.

Lees meer

Osteosarcoom

Osteosarcoom is een kwaadaardige bottumor, we noemen dit ook een botsarcoom.
Het osteosarcoom ontstaat uit de cellen die bot vormen, de osteoblasten. De tumorcellen maken nieuw bot. Osteosarcoom komt vooral voor in bovenarm en bovenbeen, meestal rondom de knie.

Osteosarcoom is de meest voorkomende bottumor bij kinderen en jongvolwassenen. Het ontstaat meestal tussen de leeftijd van 10 en 20 jaar. Of op latere leeftijd, na 60 jaar.

Lees meer

Reusceltumor van het bot

Een reusceltumor kan ontstaan in bot of in weke delen. Een reusceltumor in een bot is meestal goedaardig. Dat betekent dat het geen sarcoom is. In zeldzame gevallen is een reusceltumor in het bot kwaadaardig.

Indien een reusceltumor niet kwaadaardig is kan deze voor klachten zorgen vanwege de agressieve groei. Er is vaak een behandeling nodig.

Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 10 mensen de diagnose reusceltumor van het bot. De tumor komt het meeste voor bij mensen tussen de 30 en 50 jaar.

Lees meer