Wat zijn botsarcomen?

Botsarcomen zijn een groep van kwaadaardige tumoren die in elk deel van het lichaam kunnen ontstaan, waar we botten aantreffen, zoals de schedel, de ledematen, de ruggengraat en de ribben. Kwaadaardige tumoren bevatten cellen die – via het bloed of lymfeknopen – uitzaaien en andere weefsels en organen kunnen aantasten. Botsarcomen veroorzaken pijn, zwelling en warmte van de huid boven het gezwel. Bij gewrichten kan de beweeglijkheid ervan verminderen.

De behandeling zal doorgaans in een gespecialiseerd ziekenhuis plaats vinden, wij noemen dit ook wel een expertisecentrum. Voor botsarcomen bestaat de behandeling meestal uit een combinatie van chemotherapie, bestraling en chirurgie.

Meer over botsarcomen

Soorten botsarcomen

De meest voorkomende botsarcomen zijn hiernaast weergeven. Klik op het type botsarcoom voor meer informatie.

Soorten botsarcomen

Contactgroep Botsarcomen

Contactgroep Botsarcomen is de patiëntenorganisatie voor Nederlandstalige (ex-)patiënten met een botsarcoom.

De vrijwilligers in de contactgroep zijn vaak zelf patiënt, of naaste van een patiënt.
Zij zijn erg betrokken en weten wat er speelt bij patiënten en kunnen hen goede voorlichting en informatie te geven.
Deze vrijwilligers hebben veelvuldig contact met specialisten en onderzoekers in binnen- en buitenland. Zij kennen de laatste ontwikkelingen over diagnose en behandeling van botsarcomen.

Contactgroep Botsarcomen

Patiëntenplatform Sarcomen

Patiëntenplatform Sarcomen is de overkoepelende organisatie in Nederland voor patiënten met een sarcoom of borderlinetumor. Deze aandoeningen zijn zeldzaam en nog relatief onbekend.
Als Patiëntenplatform Sarcomen zetten we dan ook vol in op voorlichting van patiënten en hun naasten, op het voor patiënten zo belangrijke lotgenotencontact en op belangenbehartiging.

We werken intensief samen met expertisecentra (specialistische ziekenhuizen) en met sarcoom- en kankerorganisaties in binnen- en buitenland. Doel van die samenwerking is om de diagnose en behandeling van sarcoompatiënten verder te verbeteren.

Patiëntenplatform Sarcomen

Nieuws

Contactgroep Botsarcomen houdt actief nieuws bij dat van belang kan zijn voor patiënten. Daarvoor raadplegen we publicaties en conferenties van belangrijke organisaties in binnen- en buitenland.
Bekijk al het nieuws