Nederlandse Commissie voor Beentumoren

De Nederlandse Commissie voor Beentumoren geeft advies over diagnostiek en de beste behandeling voor tumoren van het bot.
De commissie verzorgt landelijke consultatie voor deze zeldzame vormen van kanker (botsarcomen) en is daarmee een voorbeeld voor het delen van expertise tussen specialisten van de expertisecentra.

In de richtlijn Beentumoren is vastgelegd dat bij enige twijfel aan radiologische diagnose het consulteren van de Nederlandse Commissie voor Beentumoren wordt aangeraden.
Dit voorkomt vaak onnodige diagnostiek en vertraging van de behandeling.
Dit is met name van belang omdat invasieve diagnostiek (biopsie) pas dient te gebeuren nadat er uitgebreid radiologisch onderzoek plaats heeft gevonden.
Bij verdenking van (een primair kwaadaardige) botsarcoom (beentumor) dient de biopsie plaats te vinden in een expertise centrum. 

Bespreek met je arts of je bent besproken door de Nederlandse Commissie voor Beentumoren.

Je behandelend arts kan kosteloos advies vragen aan de Nederlandse Commissie voor Beentumoren.
Deze aanvraag kan gedaan worden na het maken van radiologisch(e) onderzoek(en) maar ook nadat er al een biopt is afgenomen.
Meer informatie en aanvragen kan door middel van een consultatie formulier.

In de Nederlandse Commissie voor Beentumoren hebben o.a. oncologen, orthopedisch chirurgen, pathologen, radiologen, hoofd-hals chirurgen, kaakchirurgen en neurochirurgen zitting van verschillende ziekenhuizen waaronder de vier expertise centra. De commissie komt 2 keer per maand bijeen. Wekelijks indien het alleen om radiologische beoordeling gaat.

De behandeling van beentumoren vindt plaats bij de vier gespecialiseerde centra, Amsterdam UMC locatie AMC, LUMC Leiden, UMCG Groningen en Radboudumc Nijmegen.

Klik hier voor de website van de Nederlandse Commissie voor Beentumoren.