Diagnose bij Phyllodes

Onderzoek

Een phyllodestumor wordt vaak ontdekt als de vrouw zelf een afwijking in de borst voelt of als er iets zichtbaar is op een mammografie. Meestal wordt de knobbel na de mammografie ook nog met een echo bekeken. Vaak wordt met een holle naald een stukje weefsel uit de tumor gehaald: een biopt. Dit weefsel wordt onderzocht om te kijken wat voor tumor het is.

Problemen bij stellen juiste diagnose

Het is lastig om op basis van een biopt een juiste diagnose te stellen. Dat heeft twee redenen:

Phyllodes lijkt op een fibroadenoom

Phyllodestumoren lijken veel op een andere veelvoorkomende maar onschuldige zwelling: een fibroadenoom. Een belangrijk verschil is de groeisnelheid. Een fibroadenoom groeit meestal maar langzaam en wordt niet veel groter dan 3 cm. Een phyllodestumor groeit juist snel en kan veel groter worden. Een fibroadenoom kan nooit veranderen in Phyllodes, maar het verschil is onder de microscoop soms bijna niet te zien.

Meerdere gradaties in de tumor

De gradatie (goedaardig, kwaadaardig of borderline) is niet met zekerheid te bepalen in het kleine stukje weefsel van het biopt. De kenmerken die de gradatie bepalen kunnen op verschillende plekken binnen de tumor anders zijn. Na de operatie om de tumor te verwijderen wordt daarom de héle tumor onderzocht om zo de juiste diagnose te krijgen.