Phyllodes
Behandeling bij Phyllodes
Operatie
Een phyllodestumor wordt operatief verwijderd. Dit geldt voor alle gradaties (goedaardig, borderline en kwaadaardig). Vaak kan een tumor borstsparend verwijderd worden, maar soms moet ook de hele borst weggehaald worden. Verwijdering van lymfelklieren (zoals de poortwachtersklier in de oksel) is niet nodig.
Het is met name bij borderline en kwaadaardige phyllodestumoren belangrijk dat de snijranden van de weggehaalde tumor schoon zijn. Dat wil zeggen dat er geen tumorcellen meer achterblijven. Phyllodestumoren hebben de neiging om terug te komen. Schone snijranden verminderen dit risico. Na verwijdering van de hele tumor kan de patholoog onderzoeken of de tumor goedaardig, borderline of kwaadaardig is. Zodra de uitslag bekend is kan er een plan gemaakt worden met daarin de nacontroles en eventuele bestraling.
Bestraling
Bestraling wordt soms toegepast als de snijranden bij borderline en kwaadaardige phyllodestumoren niet schoon zijn, bij terugkerende tumoren of bij kwaadaardige Phyllodes. Het doel is om de kans op terugkeren van de tumor te verkleinen. Bestraling is echter geen bescherming tegen uitzaaiingen. Het kan in principe maar 1 x worden ingezet als onderdeel van de behandeling.
Chemotherapie
Chemotherapie wordt bij Phyllodes niet toegepast omdat deze tumoren daar niet gevoelig voor zijn. Soms wordt het wel gebruikt voor de behandeling van uitzaaiingen.
Richtlijn
In de behandelrichtlijnen staan aanbevelingen en hulpmiddelen voor diagnostiek en behandeling van mensen met Phyllodes. Klik hier om de behandelrichtlijnen te bekijken.