Symptomen bij baarmoedersarcoom
Baarmoedersarcoom komt meestal voor als de overgang voorbij is. De symptomen zijn dan meestal bloedverlies uit de vagina. Soms komt baarmoedersarcoom vóór de overgang voor. Dan kan onregelmatig en hevig bloedverlies tussen de menstruaties door een symptoom zijn.
Lees verder over de symptomen van baarmoedersarcoom:
Na de overgang: bloedverlies uit de vagina
Na de overgang word je niet meer ongesteld. Verlies je toch weer bloed, dan is dat heel soms een symptoom van baarmoedersarcoom.
Ga bij vaginaal bloedverlies na de overgang altijd naar de huisarts. Die kan het verder onderzoeken. Heb je last van afscheiding na de overgang? Ook dan is het goed om even langs de huisarts te gaan.
Goed om te weten: vaak heeft het bloedverlies een onschuldige oorzaak. Bij ongeveer 1 op de 10 vrouwen is bloedverlies na de overgang een symptoom van kanker in de baarmoeder.
Lees op Thuisarts.nl verder over vaginaal bloedverlies na de overgang.
Voor de overgang: bloedverlies uit de vagina tussen je menstruaties door
Ben je nog niet in de overgang? En komt er bloed uit je vagina terwijl je niet ongesteld bent? Dan is dat heel soms een symptoom van baarmoedersarcoom. Je verliest dan (veel) bloed op onverwachte momenten.
Heel veel bloeden tijdens je menstruaties kan heel soms ook een symptoom van baarmoedersarcoom zijn.
Bij onverwacht of abnormaal bloedverlies is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Meestal gaat het niet om baarmoedersarcoom, maar is er een andere oorzaak.
Lees op Thuisarts.nl verder over bloedverlies tussen je menstruaties door.
Andere klachten of symptomen bij baarmoedersarcoom
Een grote tumor in de baarmoeder kan soms ook andere klachten veroorzaken. Je kunt bijvoorbeeld:
- moeite hebben om de blaas goed leeg te plassen
- bloedverlies hebben tijdens het plassen
- moe zijn
- afvallen
- buikpijn hebben
- een dikkere buik krijgen
- een ellendig gevoel hebben in je hele lijf
Wanneer naar de huisarts?
Bij dit soort klachten of bij onverwacht bloedverlies uit de vagina is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts probeert de oorzaak van je klachten te vinden. Dat hoeft geen baarmoedersarcoom te zijn.