Wat zijn sarcomen?

Een bijzondere vorm van kanker

Sarcomen zijn een groep van verschillende kwaadaardige tumoren (of: gezwellen). Zij kunnen zich vormen in bind- en steunweefsel, in botten of in spierweefsel. Bij kwaadaardige tumoren is er sprake van kanker. Kwaadaardige tumoren kunnen uitzaaiingen geven, ook wel metastasen genoemd. Cellen uit een kwaadaardige tumor kunnen losraken. Zij verspreiden zich via de bloedbaan of de lymfevaten in het lichaam. Zo kunnen ze ergens anders in het lichaam weer uitgroeien tot nieuwe tumoren.

Zeldzaam en anders

Sarcomen zijn anders dan andere kankers, zoals long-, darm-, maag- en borstkanker. Bij deze kankers is er geen sprake van sarcomen maar van carcinomen. Sarcomen ontstaan uit zogenaamde epitheelcellen*. Dit verschil is erg belangrijk. Carcinomen gedragen zich namelijk anders en moeten ook anders worden behandeld.

Zo’n 1% van alle kwaadaardige tumoren is sarcoom. Dit betekent dat sarcomen veel zeldzamer zijn dan carcinomen. Door die zeldzaamheid is er een beperkt aantal medisch specialisten die echt verstand hebben van sarcomen. In de expertisecentra voor sarcomen werken in sarcomen gespecialiseerde oncologen. Dit zijn oncologisch chirurgen, pathologen, radiologen, radiotherapeuten en oncologisch verpleegkundigen.

* Epitheelcellen zijn cellen in het dekweefsel (epitheel) dat organen en andere weefsels bedekt. De opperhuid is een vorm van epitheel, maar ook de binnenwand van inwendige organen als de luchtwegen, de maag en de darmen worden bekleed door epitheelcellen.