Help mee! Ben je recent geswitcht van Glivec naar generieke imatinib, vul dan de vragenlijst over bijwerkingen in!

Gist
14 March
Veel GIST-patiënten slikken imatinib. Tot een paar maanden geleden werd door de ziekenhuisapotheken aan GIST-patiënten imatinib van het merk Glivec verstrekt. Omdat de beschermde status (het patent) van dat merk afliep, wordt nu imatinib van een aantal andere producenten meegegeven, bijvoorbeeld Amarox, Accord of Sandoz. Dit heet generieke imatinib. De werkzame stof en de dosering zijn hetzelfde als bij Glivec, maar de pil is anders. En de prijs is een stuk lager.

Het is bekend dat de overstap van de ene pil naar de andere in sommige gevallen kan leiden tot een verandering in de bijwerkingen die patiënten ervaren. De praktijk is dat de meeste patiënten geen verschil merken. Omdat imatinib voor onze groep patiënten cruciaal is en omdat we naast een goede behandeling willen ook gebaat zijn bij zo min mogelijk bijwerkingen, zijn we benieuwd naar de ervaringen van onze lotgenoten die overgestapt zijn. Daarom hebben we een onderzoekje opgezet om te inventariseren of patiënten die de overstap hebben gemaakt veranderingen in bijwerkingen hebben ervaren.

Als je imatinib slikt en de overstap hebt gemaakt van Glivec naar een generieke pil, dan willen we je vriendelijk vragen om een aantal vragen te beantwoorden. Om een volledig beeld te krijgen willen we je vragen om de vragenlijst óók in te vullen als je geen verschil merkt óf als je helemaal geen last hebt van bijwerkingen.

Klik hier om de vragenlijst in te vullen

Hoe meer gebruikers van imatinib de vragenlijst invullen, hoe beter het beeld dat we krijgen van het effect van de overstap naar een andere pil op de bijwerkingen. Deze informatie kunnen we vervolgens voorleggen aan medisch specialisten en ziekenhuisapothekers, zodat zij rekening kunnen houden met onze ervaringen. De uitkomsten van dit onderzoek zullen bekend gemaakt worden op onze website (contactgroepgist.nl) en in ons magazine Leven met Sarcomen. Uiteraard is het invullen van dit onderzoek geheel anoniem.

Met dank voor jullie medewerking aan het onderzoek, we zijn benieuwd naar de resultaten!