Bloedafname voor Gallop-studie beëindigd

Gist
15 January

De afname van een paar extra buisjes bloed in het kader van de Gallop-studie is met ingang van 1 januari 2024 gestopt. Dat deelt de coördinator van het GIST-consortium, arts-onderzoeker Evelyne Roets, mee. Er zijn voldoende buisjes afgenomen om een goede analyse te kunnen uitvoeren.

Flink wat GIST-patiënten hebben de afgelopen jaren bij de bloedafname voor hun periodieke controle wat extra buisjes bloed laten afnemen voor de Gallop-studie. In de Gallop-studie wordt bekeken of bloedonderzoek een betrouwbaar alternatief kan worden voor CT-scans. Hierbij wordt gezocht naar in het bloed circulerend tumor-DNA dat afkomstig is van tumorcellen. Door de aanwezigheid en het niveau van tumor-DNA te meten en te volgen kan worden gedetecteerd of er (weer) sprake is van tumoractiviteit, zoals groei van de primaire tumor of van een secundaire mutatie. De hoop is dat met deze (voor de patiënt minder belastende) methode tumoractiviteit ook eerder kan worden gedetecteerd.

Aan de Gallop-studie doen alle vijf expertisecentra mee die samenwerken in het Nederlandse GIST-consortium: het UMCG in Groningen, het RadboudUMC in Nijmegen, het Erasmus MC in Rotterdam, het LUMC in Leiden en het AvL in Amsterdam.

De resultaten worden in de loop van dit jaar geanalyseerd. Zodra de definitieve uitkomsten bekend zijn, zullen de onderzoekers deze met ons delen.

Voor vragen over de stopzetting van de bloedafname kan contact worden opgenomen met Dr. Evelyne Roets. Dit kan per e-mail (e.roets@nki.nl) of telefonisch (020-5129111).